Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Στη «διπλωματία των αγωγών» επενδύει ο Λαφαζάνης. Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια.

lafazanis-20-4Στη διπλωματία των αγωγών επενδύει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει, ίσως και εντός της εβδομάδας, να υπογράψει μαζί με τον ομόλογο του Ρώσο υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, Μνημόνιο Συνεργασίας των δυο χωρών για την επέκταση του Turkish Stream στο ελληνικό έδαφος. Ο κ. Λαφαζάνης με το ταξίδι του στη Μόσχα, προετοίμασε το έδαφος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα. Ήταν παρόν στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία είχε ένα τουλάχιστον απτό αποτέλεσμα:...
Άνοιξε το δρόμο για την συμμετοχή της Ελλάδας στα ρωσικά σχέδια για δημιουργία Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από τη Μαύρη Θάλασσα, θα διασχίζει το ευρωπαϊκό τμήμα  της Τουρκίας, θα διέρχεται από το ελληνικό έδαφος για να συνεχίσει στην FYROM, την Ουγγαρία και πιθανότατα στην Αυστρία.
Μετά από αυτά ο κ. Λαφαζάνης προγραμματίζει να συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών θα είναι ο Κάθετος Διάδρομος φυσικού αερίου ( Vertical Gas Corridor), μέρος του οποίου είναι και ο IGB.
O Vertical Gas Corridor, από το Αιγαίο ως τη Ρουμανία, είναι ο ένας από τους τρεις Διαδρόμους που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό της πρωτοβουλίας CESEC ( Central East South European Gas Connectivity), την οποία προωθεί η Κομισιόν. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν εννέα χώρες της Ε.Ε., ενώ στόχος είναι η χρηματοδότηση από το πακέτο Γιουνκέρ, με την εγγύηση της ΕΤΕπ και της EBRD, περί των 10-15 έργων υποδομών, που θα συμβάλουν στην ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου των συγκεκριμένων χωρών. Ο Κάθετος Διάδρομος, περιλαμβάνει τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, την αντίστροφη ροή στην υφιστάμενη σύνδεση στο Σιδηρόκαστρο, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, καθώς και τα δύο πλωτά τέρμιναλ LNG, της ΔΕΠΑ και της Gastrade του ομίλου Κοπελούζος.
Για τον IGB κρίσιμη παράμετρος είναι η λήψη της επενδυτικής απόφασης, την οποία δεσμεύθηκαν ότι θα λάβουν ως τα τέλη Μαΐου οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Ο κ. Λαφαζάνης λοιπόν θα επιδιώξει να ληφθεί άμεσα η συγκεκριμένη απόφαση ενώ θα συναντηθεί και με τον τον Ρουμάνο ομόλογο του προκειμένου να ενημερωθεί για το υπόλοιπο τμήμα του σχεδίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αγωγός Βουλγαρίας-Ρουμανίας οδεύει προς ολοκλήρωση και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι λειτουργικός ως τα τέλη του έτους.


from ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ http://ift.tt/1D5S1Bh
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου