Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ποιες ήταν οι προτάσεις των θεσμών που αφορούσαν την μελισσοκομία

Φίλες και φίλοι πολλοί ήταν οι συνάδελφοι που επικοινώνησαν μαζί μου... ζητώντας ευθέως να γράψω άρθρο με τις προτάσεις των θεσμών που αφορούσαν και την μελισσοκομία προκειμένου να γνωρίσουν οι μελισσοκόμοι την κατάσταση. Και επειδή κι εγώ νομίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους θεώρησα πως θα ήταν χρήσιμο να γίνει. Ας δούμε λοιπόν τα τρία μέτρα φωτιά που ζήτησε η τρόικα και αφορούσαν άμεσα τους μελισσοκόμους. Μέτρο πρώτο:

Οι τροικανοί ζήτησαν από την κυβέρνηση την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ΟΓΑ δηλαδή να καταργηθεί και να απορροφηθεί από τον ΟΑΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι ο Έλληνας μελισσοκόμος θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυο μήνες 775 Ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ, είτε τον χρόνο 4.7 χιλιάδες ευρώ ασφαλιστικές εισφορές. Μέτρο δεύτερο:

Όπως ξέρετε από φέτος ισχύει νέα φορολογική κλίμακα για τους Αγρότες Μελισσοκόμους και λοιπούς αγροτικούς κλάδους.

Αυτοί φορολογούνται ΟΛΟΙ με βάση τα έσοδα και τα έξοδα πλέον.

Το καθαρό κέρδος που θα προκύψει φορολογείται με 13%, αλλά δεν είναι τόσο απλό αυτό όμως.

Ας δούμε το παράδειγμα.

Π.χ ένας μελισσοκόμος έχει έσοδα 2 χιλιάδες ευρώ και έξοδα 1000 ευρώ.

Προκύπτει κέρδος 1000 ευρώ οπότε καλείται να πληρώσει φόρο 130 ευρώ. Σε περίπτωση όμως που τα έσοδα και τα έξοδα είναι τα ίδια, ή αν τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα τότε υπάρχει ποινή.

Ενεργοποιείται η μέθοδος των αντικειμενικών κριτηρίων και υπολογιστικά η εφορία θεωρεί ότι π.χ ένα ζευγάρι μελισσοκόμων χωρίς παιδιά έχει τουλάχιστον καθαρό εισόδημα 4.500 ευρώ το χρόνο.

Αυτό το πόσο όμως λόγο ποινής δεν φορολογείται με 13% πλέον αλλά με 26% λόγω ποινής όποτε ο μελισσοκόμος καλείται να πληρώσει φόρο 1170 ευρώ. Και πάλι δεν τελειώνουμε εδώ όμως. Ο φορολογούμενος μελισσοκόμος καλείται να πληρώσει και προκαταβολή φόρου 27.5% για την επόμενη χρόνια. Δηλαδή.

Αν προκύψει σε έναν μελισσοκόμο ότι πρέπει να πληρώσει 1000 ευρώ φόρο τώρα, θα πληρώσει άλλα 275 ευρώ προκαταβολή φόρου για του χρόνου. Αυτά ισχύουν όμως ούτως ή άλλως. Οι θεσμοί απαίτησαν αυτοί οι συντελεστές και τα ποσά να διπλασιαστούν. Δηλαδή αντί για 13% ο φόρος να πάει στο 26% επί των καθαρών εσόδων, κι αν τυχόν παρουσιασθεί ζημία τότε η ποινή να πηγαίνει με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια στο 52%, ενω η προκαταβολη φόρου να πάει στο 52% Μέτρο τρίτο: Οι θεσμοί απαίτησαν από την κυβέρνηση να καταργηθεί η επιδότηση πετρελαίου σε Αγρότες οπότε και σε μελισσοκόμους.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό;

Ότι τυχόν επιδότηση του μελισσοκόμου για το πετρέλαιο που παίρνει θα κοπεί όπως και η επιστροφή ΦΠΑ 6% για όσους πωλούν μέλι στο εμπόριο θα καταργηθεί, εφόσον η επιστροφή ΦΠΑ αποδίδεται ακριβώς ως μέτρο επιδότησης του πετρελαίου από την Κυβέρνηση. Αυτά τα τρία μέτρα φωτιά θα ίσχυαν αν η κυβέρνηση τα δεχόταν. Με βάση τον υπολογισμό από τα έσοδα που προκύπτουν από τους φορολογουμένους βγαίνει ότι ο προυπολογισμός θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα πχ 2%.

Όμως επειδή οι πολίτες αδυνατούν να καταβάλουν αυτούς τους υψηλούς φόρους και το κράτος δεν τους εισπράττει ποτέ, προκύπτει υστέρηση εσόδων.

Έρχεται μετά ξανά η τρόικα και επιβάλει νέα μέτρα για να καλυφτεί αυτή η υστέρηση.

Αυτή η τακτική όμως είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν οδηγεί πουθενά.

Μόνη λύση στο πρόβλημα θα ήταν η διαγραφή μέρους του χρέους του κράτους, ώστε να πληρώνει λιγότερους τόκους εκεί και να έχει σίγουρα πλεόνασμα στον προυπολογισμό του. Αυτό είναι το διακύβευμα λοιπόν, και επειδή η κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε όλα τα παραπάνω επέλεξε να πάει σε δημοψήφισμα. Τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως μας ζητάνε να ψηφίσουμε ΝΑΙ σε αυτά τα μέτρα. Δεν ξέρω σε τι βαθμό εξαρτάται ο κάθε ένας από το κόμμα του ή τι αδυναμία μπορεί να του έχει αλλά το συμφέρον μας ως μελισσοκόμοι είναι να καταψηφίσουμε τα μέτρα αυτά. Σκεφτείτε ότι φέτος που δεν βγήκε μέλι και θα παρουσιάσουμε ζημίες ότι θα μας επιβληθεί ποινή με βάση την πρόταση της Τρόικας και θα πρέπει να πληρώσουμε από 3 χιλιάδες ευρώ ο κάθε ένας τουλάχιστον. Σε ότι με αφορά δεν σκοπεύω να καθίσω να με σφάξουν σαν αρνί και θα καταψηφίσω με ένα μεγαλοπρεπές ΟΧΙ τα μέτρα τους. Όσο για το κοινό μας νόμισμα το Ευρώ... Αναλογιστείτε ψύχραιμα...

Αν βρισκόσασταν στην έρημο Σαχάρα διψασμένοι, το νερό θα το προτιμούσατε εμφιαλωμένο ή βρύσης; Θέλω να πω ότι στις μέρες μας δεν με ενοχλεί ο τύπος του χρήματος αλλά το να έχω χρήματα... Αυτά ισχύουν συνάδελφοι, και για όσους τυχόν τα αμφισβητήσουν ας κάνουν τον κόπο να τηλεφωνήσουν στον λογιστή τους να ενημερωθούν, εύκολο είναι!!!

Και φυσικά η τρόικα έχει μέτρα ανάλογα ή και βαρύτερα για όλα τα επαγγέλματα, για τους μισθωτούς, και τους συνταξιούχους, έχουν νέες περικοπές στην υγεία, την παιδεία την άμυνα, έως και τον τουρισμό μας.

Αυτοί δεν θέλουν να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε την κρίση χρέους, αλλά θέλουν να μας αφανίσουν ως έθνος για να ασελγήσουν μετά ως σύγχρονοι σταυροφόροι ακόμα μια φορά στο πτώμα της πατρίδας μας, όπως ακριβώς έκαναν και στο παρελθόν δηλαδή στα 1204. Στο χέρι μας είναι αν θα τους το επιτρέψουμε αυτό, ή ΟΧΙ... Πηγή

Via

Διαβάστε περισσότερα »

from PoNiRidiS http://ift.tt/1QYJQE2
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου