Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Γ.Βαρουφάκης: "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων"

Σαφές μήνυμα πως η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και ότι δεν θα αποζητήσει διαμεσολάβηση κάποιου παράγοντας εκτός της Ευρωζώνης, έστειλε από την Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιου. Η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου στην Ουάσινγκτον. ..
Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του κ. Βαρουφάκη, με τον κ. Λιου, ο έλληνας υπουργός δήλωσε σε Έλληνες δημοσιογράφους πως «οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά έχει την υποχρέωση - και εκεί συμφωνούμε- να κάνει ακριβώς ό,τι χρειάζεται και με το παραπάνω για να προχωράει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, με στόχο τη σύναψη μιας συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει το μέλλον της ελληνικής ανάκαμψης έτσι ώστε η εθνική οικονομία να μην αποτελέσει ζήτημα ούτε για τον ελληνικό λαό αλλά ούτε και για την ευρωζώνη».
 
Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό από την άλλη μεριά η αμερικανική κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Τζακ Λιου «κρίνουν ότι ένα ατύχημα θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την ευρωζώνη, αντίθετα με κάποιες χαλαρές δηλώσεις κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων που παίζουν με τη φωτιά. Οπότε, οι ΗΠΑ -και αυτό ήταν μια από τις δηλώσεις/θέσεις/τοποθετήσεις στη συζήτησή μας, δεν παίζουν το ρόλο του διαμεσολαβητή, αλλά κρίνουν ότι έχουν υποχρέωση να πιέζουν και τις δύο πλευρές, έτσι ώστε να έρθουμε σε μία αμοιβαίως επωφελή συμφωνία, τόσο προς όφελος της Ευρώπης και της Ελλάδας όσο και προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας».
 
Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως η «η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Εμείς οι ίδιοι κρίνουμε ότι θα κριθούμε από την επιτυχία και το βάθος του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος» και πρόσθεσε πως: «Αυτό που προσπαθούμε με αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι να πείσουμε τους θεσμούς ότι το προηγούμενο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ light, ότι στόχευε στα λάθος προβλήματα, στα ήσσονος σημασίας προβλήματα και ότι δεν έβαζε το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο. Οπότε σε αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση. Θα έλεγα ότι εμείς φιλοδοξούμε να οδηγήσουμε τη μεταρρυθμιστική διαδικασία».
Την ίδια στιγμή, κατάστησε σαφές ότι ποτέ η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποζητήσει διαμεσολάβηση κάποιου παράγοντα εκτός της ευρωζώνης, διευκρινίζοντας πως «αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν θα έχουμε διμερείς σχέσεις και ανταλλαγή απόψεων με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχία, μακρά παράδοση φιλίας και ιδίως βεβαίως μια χώρα σαν τις ΗΠΑ».


from ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ http://ift.tt/1zB93qH
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου